Select Page

“Radio- och tv-avgiften bör skrotas och ersättas med en inkomstbaserad skatt.” Det skriver public service-kommittén i sitt förslag till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

I dag i Sverige betalar alla som innehar en TV en slags avgift för den, en så kallad “TV-licensavgift”. Denna avgiften betalar man för att finansiera Public Service (SVT, Sveriges Radio etc). Så oavsett om du kollar på dessa program eller inte ska du betala för dem, lite som att betala för Netflix fast du inte använder det. Redan här är skatten fel, varför ska du betala för något du inte använder och varför ska du betala för TV-program åt någon annan?

Argumenten för en statlig TV som alla ska betala för är alltså få. Men nu föreslås denna TV-licens istället ersättas med en generell skatt. Det vill säga oavsett om du har en TV eller inte, ska du betala skatt för TV och Public Service. Det är ungefär som att betala för en cykel du inte har.

Alltså, ett dåligt förslag föreslås ersättas med ett ännu sämre. Tänk att någon tvingar dig att betala för Netflix, nu är det samma sak fast staten tvingar dig att betala för sina TV och radiotjänster. Vi i Kävlinge MUF tycker att det är konstigt att man ska tvingas betala för en TV man inte har och program man inte ser på. Därför säger vi NEJ till en generell TV-skatt.

Vi tycker helt enkelt att det är bättre att du betalar för det du vill ha själv!

Styrelsen i Kävlinge MUF