Select Page

Ni vet när man gör något som inte är så bra eller kanske rentav farligt? Och ens föräldrar och kompisar skickar signaler att det man gör inte är bra? Precis det är det som händer just här och nu, fast med klimatet. Jorden har inte gått under än, men hela tiden skickar jorden ut signaler att det vi gör är farligt. 

I Pakistan förbereder man massgravar till alla som kommer att dö av nästa års värmebölja. Den globala uppvärmningen dödar fler liv än vad krig gör. I vissa delar av Sydamerika säger man till kvinnor ”Don’t get pregnant” på grund av zika-viruset, zika frodas alltså av global uppvärmning. Kiribati har köpt mark för att flytta hela sin befolkning, bara på grund av höjda havsnivåer. Nyligen var det en markbrandGrönland. Grönland??

Listan kan göras lång men klart är att vi använder vår atmosfär som ett öppet avlopp. Bara i Peking har medellivslängden förkortats med 5 år på grund av luftföroreningar. Vi har stoppat upp så mycket energi i atmosfären att det motsvarar 400 000 atombomber/dag. Läs den meningen igen och ta in den. Det handlar alltså om 4 st per sekund! Och hela tiden varnar vår planet oss genom händelser i stycket ovan. VI MÅSTE GÖRA MER! Vi måste agera NU!

Desto mindre vi släpper ut i atmosfären, desto bättre blir den. Det behövs ingen forskare för att förstå det. Det är dags att vi slutar använda vår atmosfär som ett avlopp och börjar ta hand om vår planet. Vi måste ställa om till en grön och hållbar framtid. Och visst, påstå att en grön omställning är dyr. Men det är inget mot hur dyrt det är att fortsätta och påskynda den globala uppvärmningen. Den globala uppvärmningen är det största hotet mot vår ekonomi. Men också mot mänskligheten givetvis. Att fortsätta släppa ut kommer få enorma konsekvenser, ännu större än idag!

Och det är enkelt att bara lägga ifrån sig ansvaret som politiker och bara säga att det ska få sköta sig själv. Men det är i allra högsta grad en politisk fråga. För visste ni att om inte politiker världen över hade gått ihop och kommit överens om att sluta använda freoner så hade man idag inte kunnat vistas utomhus utan heltäckande kläder (ansikte inräknat)? Jag är glad att politiker agerade för hur hade mitt liv sett ut annars?

Nu är det dags att vi tar beslut för att sätta förutsättningarna för våra barns liv. Kävlinge MUF tar kampen för klimatet. För att vi vill leva i en framtid utan munskydd. För att vi vill leva i en framtid där vi inte riskerar att dö av överhettning, översvämning eller orkaner. För att vi inte vill dö av klimatet. Och för att vi inte vill att våra barn eller några andra ska dö av klimatet. Tar du också kampen?

Styrelsen i Kävlinge MUF

Detta inlägg är den första delen av tre inlägg när Kävlinge MUF inleder sin klimatvecka.