Select Page

Hur tar du dig hem inatt?

Det är fredag, fest och kompisar. För många innebär helgen just det.

Trygghet är det viktigaste på kvällarna. Att kunna känna sig trygg och lita på att vägen man tar hem är säkert är väsentlig för oss ungdomar, såväl för killar men speciellt för tjejer.

Som tidigare nämnt har ungdomar ett väldigt sent nattliv på helgerna, klubbar, fester eller bara träffa kompisar. Det är saker som de flesta ungdomar gör, och sådant som de ofta inte gör i kommunen.

Kävlinge Kommun måste kunna garantera sina invånares säkerhet. Kävlinge kommun måste kunna erbjuda alternativ för de ungdomar vars föräldrar inte har råd att hämta dem mitt i natten eller för de som inte har råd med taxi.

För att ta ett exempel går det sista tåget från Lund till Furulund och Kävlinge  02:00 vilket innebär att man måste ta sig från Malmö vid 01:23. För att ta sig hem till Barsebäck, där är det omöjligt. Sista bussen går vid 18. 02:12 går sista bussen till Löddeköpinge. Alltså otroligt TIDIGT. Klubben öppnar till exempel 00:00-00:30 vilket innebär att om man är i Malmö hinner man vara på klubben i 40 minuter ungefär. Och visst, det är ett problem. Och man kan ju tänka att ta den tidiga morgontrafiken, men den går inte förrän vid 07-tiden.

MEN det stora problemet är egentligen att många då väljer att stanna längre, eftersom att man har kul och att man oftast vill vara där längre. Då slutar det med att man hamnar på Malmö C och vet inte riktigt vad man ska ta sig till eller vart man ska gå. Då hamnar man i ett oerhört utsatt läge och tillslut får man kanske ta en svarttaxi eller en taxi ensam. I bästa fall kan man ju åka med någon. Men det skapar en otrolig utsatthet och otrygghet.

Vi i Kävlinge MUF vill kunna garantera ungdomars trygghet att ta sig hem på natten. Därför kommer vi ta striden för senare kollektivtrafik till kommunens olika ställen.

Bland annat vill vi för att kunna garantera ungdomars säkerhet:

  1. – Införa ett tåg som går från Malmö till Kävlinge och Dösjebro vid halv 4-tiden på fredagar och lördagar
  2. – Införa anslutningsbuss till det tåget till Furulund, Hofterup, Barsebäck, Löddeköpinge och Stävie.


Alexandra Wallin
Ordförande Kävlinge MUF