Select Page

Friheten att själv välja vilken skola man ska gå på är det viktigaste vi ungdomar har. Vi har helt enkelt rättigheten att själva välja vart vi vill utbilda oss vilket är fantastiskt. Faktum är att det är ett MUF-förslag från första början, innan dess placerade staten bara dig på den skolan som låg närmast. Tänk dig själv, att bara bli placerad på en skola för att du råkar bo nära den?

Du spenderar ju ungefär hälften av din uppväxt i skolan, då är det också rimligt att du själv väljer vart du ska spendera den tiden. Tycker vi i MUF i alla fall. Men det fria skolvalet hotas och ifrågasätts av vänstern. Det påstås att det fria skolvalet leder till segregation, det vill säga att bara de rika vet om att man kan välja skola så de sätter sina barn på de bästa skolorna medan de fattiga inte vet om att de fria skolvalet finns och därmed hamnar alla dem på de dåliga skolorna.

Deras lösning är således att ta bort det fria skolvalet. Vi erkänner att det är ett problem att alla inte vet om att det fria skolvalet finns, men MUFs lösning är inte att ta bort barn och ungdomars chans att påverka sin uppväxt. Det är som att klippa av sig tån när man har nagelsvamp. Det vill säga det löser symptomet, men du kommer ju fortfarande att ha problem. 

Istället vill vi införa ett aktivt skolval, där information från kommunen skickas ut till alla föräldrar och barn och sen måste de aktivt göra ett skolval. Alla måste alltså välja sin skola, istället för som det är idag att om man vill så får man välja skola.

Detta tror vi löser problemet på riktigt. Man löser det inte genom att begränsa människor utan genom att ge dem utökad möjlighet till frihet.

Fritt skolval finns redan till gymnasiet, texten avser grundskola (lågstadium, mellanstadium och högstadium)


Alexandra Wallin
Ordförande Kävlinge MUF