Select Page

Både på Korsbackaskolan och på Tolvåkerskolan har man förbjudit elever att dricka energidricka på skolans område. Korsbackaskolan har även försökt lägga sig i vad lokala affärer säljer till skolans elever. De hade uppmanat Ica och Lyckans att sluta sälja energidricka till personer under 16 år. Vi i Kävlinge MUF tycker att det borde vara upp till eleven att välja vad de ska dricka. Personer över 13 år kan själva tänka om det vill dricka en energidricka eller inte. Det ska inte skolan bestämma över.

Energidrickan är dessutom inte så farligt i normala mängder som vissa säger. Detta visar en rad undersökningar bland annat av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten vid flera tillfällen. Det blir bara farligt i större mängder och med den logiken borde man också förbjuda bearbetat kött för det ger cancer och att godis för det kan ge dig diabetes osv.

En vanlig energidricka innehåller ungefär lika mycket koffein som en kaffe har. Skolorna har dock inget förbud mot kaffe och säljer även kaffe i cafeterian på korsbackaskolan. Hur skulle all personal tycka om ett förbud mot att dricka kaffe på skolan. De skulle såklart uppröra dem. Om man anser att energidricka är farligt för eleverna, vad kommer härnäst. Är det din Cola eller är det din påse med godis dom tar då? Detta kommer stegvis att bli värre och värre.

Dessutom så gör vi elever inget olagligt. Det finns ingen lag som gör att eleverna inte får dricka energidricka. Sedan har flera butiker valt och sätta mellan 15 till 18 års gräns på drickan. Detta gör inte att alla butiker måste ha en åldersgräns på energidricka. Man borde akta sig med att lägga sig i vad enskilda människor gör med sina liv. Det ska vara upp till var och varje individ att bestämma vare sig de vill dricka energidricka eller inte. Inte skolans.


Agaton Gustafsson
Medlem Kävlinge MUF och elev på Korsbacka