Select Page

Avskaffa förbudet mot energidryck!

Både på Korsbackaskolan och på Tolvåkerskolan har man förbjudit elever att dricka energidricka på skolans område. Korsbackaskolan har även försökt lägga sig i vad lokala affärer säljer till skolans elever. De hade uppmanat Ica och Lyckans att sluta sälja energidricka till personer under 16 år. Vi i Kävlinge MUF tycker att det borde vara upp till eleven att välja vad de ska dricka. Personer över 13 år kan själva tänka om det vill dricka en energidricka eller inte. Det ska inte skolan bestämma över.

Energidrickan är dessutom inte så farligt i normala mängder som vissa säger. Detta visar en rad undersökningar bland annat av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten vid flera tillfällen. Det blir bara farligt i större mängder och med den logiken borde man också förbjuda bearbetat kött för det ger cancer och att godis för det kan ge dig diabetes osv.

En vanlig energidricka innehåller ungefär lika mycket koffein som en kaffe har. Skolorna har dock inget förbud mot kaffe och säljer även kaffe i cafeterian på korsbackaskolan. Hur skulle all personal tycka om ett förbud mot att dricka kaffe på skolan. De skulle såklart uppröra dem. Om man anser att energidricka är farligt för eleverna, vad kommer härnäst. Är det din Cola eller är det din påse med godis dom tar då? Detta kommer stegvis att bli värre och värre.

Dessutom så gör vi elever inget olagligt. Det finns ingen lag som gör att eleverna inte får dricka energidricka. Sedan har flera butiker valt och sätta mellan 15 till 18 års gräns på drickan. Detta gör inte att alla butiker måste ha en åldersgräns på energidricka. Man borde akta sig med att lägga sig i vad enskilda människor gör med sina liv. Det ska vara upp till var och varje individ att bestämma vare sig de vill dricka energidricka eller inte. Inte skolans.


Agaton Gustafsson
Medlem Kävlinge MUF och elev på Korsbacka

Idéprogram valet 2018!

Efter mycket idéer och diskussioner fram och tillbaka är vi äntligen klara med vårt idéprogram. Programmet riktar främst in sig på kommunala frågor, men innehåller även en del regionala och nationella frågor.

Kävlinge MUFs företrädare ska göra allt för att driva dessa frågor. En röst på en företrädare från Kävlinge MUF är en röst för att få igenom denna politiken!

Idéprogram Kävlinge MUF

Dags att införa aktivt skolval i Kävlinge Kommun!

Friheten att själv välja vilken skola man ska gå på är det viktigaste vi ungdomar har. Vi har helt enkelt rättigheten att själva välja vart vi vill utbilda oss vilket är fantastiskt. Faktum är att det är ett MUF-förslag från första början, innan dess placerade staten bara dig på den skolan som låg närmast. Tänk dig själv, att bara bli placerad på en skola för att du råkar bo nära den?

Du spenderar ju ungefär hälften av din uppväxt i skolan, då är det också rimligt att du själv väljer vart du ska spendera den tiden. Tycker vi i MUF i alla fall. Men det fria skolvalet hotas och ifrågasätts av vänstern. Det påstås att det fria skolvalet leder till segregation, det vill säga att bara de rika vet om att man kan välja skola så de sätter sina barn på de bästa skolorna medan de fattiga inte vet om att de fria skolvalet finns och därmed hamnar alla dem på de dåliga skolorna.

Deras lösning är således att ta bort det fria skolvalet. Vi erkänner att det är ett problem att alla inte vet om att det fria skolvalet finns, men MUFs lösning är inte att ta bort barn och ungdomars chans att påverka sin uppväxt. Det är som att klippa av sig tån när man har nagelsvamp. Det vill säga det löser symptomet, men du kommer ju fortfarande att ha problem. 

Istället vill vi införa ett aktivt skolval, där information från kommunen skickas ut till alla föräldrar och barn och sen måste de aktivt göra ett skolval. Alla måste alltså välja sin skola, istället för som det är idag att om man vill så får man välja skola.

Detta tror vi löser problemet på riktigt. Man löser det inte genom att begränsa människor utan genom att ge dem utökad möjlighet till frihet.

Fritt skolval finns redan till gymnasiet, texten avser grundskola (lågstadium, mellanstadium och högstadium)


Alexandra Wallin
Ordförande Kävlinge MUF

Senare tåg till Kävlinge Kommun!

Hur tar du dig hem inatt?

Det är fredag, fest och kompisar. För många innebär helgen just det.

Trygghet är det viktigaste på kvällarna. Att kunna känna sig trygg och lita på att vägen man tar hem är säkert är väsentlig för oss ungdomar, såväl för killar men speciellt för tjejer.

Som tidigare nämnt har ungdomar ett väldigt sent nattliv på helgerna, klubbar, fester eller bara träffa kompisar. Det är saker som de flesta ungdomar gör, och sådant som de ofta inte gör i kommunen.

Kävlinge Kommun måste kunna garantera sina invånares säkerhet. Kävlinge kommun måste kunna erbjuda alternativ för de ungdomar vars föräldrar inte har råd att hämta dem mitt i natten eller för de som inte har råd med taxi.

För att ta ett exempel går det sista tåget från Lund till Furulund och Kävlinge  02:00 vilket innebär att man måste ta sig från Malmö vid 01:23. För att ta sig hem till Barsebäck, där är det omöjligt. Sista bussen går vid 18. 02:12 går sista bussen till Löddeköpinge. Alltså otroligt TIDIGT. Klubben öppnar till exempel 00:00-00:30 vilket innebär att om man är i Malmö hinner man vara på klubben i 40 minuter ungefär. Och visst, det är ett problem. Och man kan ju tänka att ta den tidiga morgontrafiken, men den går inte förrän vid 07-tiden.

MEN det stora problemet är egentligen att många då väljer att stanna längre, eftersom att man har kul och att man oftast vill vara där längre. Då slutar det med att man hamnar på Malmö C och vet inte riktigt vad man ska ta sig till eller vart man ska gå. Då hamnar man i ett oerhört utsatt läge och tillslut får man kanske ta en svarttaxi eller en taxi ensam. I bästa fall kan man ju åka med någon. Men det skapar en otrolig utsatthet och otrygghet.

Vi i Kävlinge MUF vill kunna garantera ungdomars trygghet att ta sig hem på natten. Därför kommer vi ta striden för senare kollektivtrafik till kommunens olika ställen.

Bland annat vill vi för att kunna garantera ungdomars säkerhet:

  1. – Införa ett tåg som går från Malmö till Kävlinge och Dösjebro vid halv 4-tiden på fredagar och lördagar
  2. – Införa anslutningsbuss till det tåget till Furulund, Hofterup, Barsebäck, Löddeköpinge och Stävie.


Alexandra Wallin
Ordförande Kävlinge MUF

Hanif Bali och julfika!

I lördags hade vi julfika hemma hos vår ordförande Alexandra där ingen mindre än Hanif Bali besökte oss! Hanif Bali är riksdagsledamot från Stockholm och är moderaternas eminenta twitterkrigare.

Han talade bland annat om vad för frågor som kommer att vara viktiga i valrörelsen. Integration, migration, trygghet och välfärd är alla frågor som väljarna just nu tycker är viktigast. Han talade också om sin twitter, feminism och om EU ska vara en federation eller inte. Sist men absolut viktigast talade han om hur ovärdeliga MUF kommer att vara i valrörelsen. Så nu taggar vi till nästa år! Då blir det maktskifte!

Tack Hanif för att du kom och tack till alla medlemmar som kom! Det blev en riktigt mysig eftermiddag💙

Vad är moderat miljöpolitik? – Konkreta förslag

Det är enkelt att stå och gapa om hur stora klimatproblemen är och inte göra något konkret åt det, ungefär som miljöpartiet gör. Då vinner man massa politiska poänger och sympatier. Men vi moderater tar klimatet på allvar och vill göra konkreta åtgärder för att komma till bukt med detta stora hot.

Miljöproblemet är inte lätt att ordna eftersom att utsläpp inte har några gränser, att vi är bra i Sverige hjälper inte oss. Om Polen eller Indien exempelvis har tonvis med kolkraft drabbar det även oss här. Därför måste vi med göra något åt problemet internationellt, för det hjälper inte att bara göra det nationellt. Länder som Indien är fortfarande i sin ”koltid”, det vill säga att de fortfarande har stora delar av sin energi från kolkraft. Indiens premiärminister sa det att ”Nu har ni I-länder haft era 150 år med kol, nu är det vår tur. Det visar verkligen på att vi snarare måste prioritera att hjälpa dem än att satsa på dyra ineffektiva lösningar (som 350 miljoner kronor till elcyklar) i Sverige. Eftersom att Sverige släpper ut så lite sett till resten av världen gör våra pengar större klimatnytta där, och dessutom är det billigare. Så mer utsläppsminskningar för samma pengar och det är så vi gör skillnad på riktigt. Det är trots allt dina skattepengar det handlar om och varje krona ska hanteras varsamt.

Men Sverige är inte felfritt och vi siktar på att bli 100% förnybara. Detta måste åtgärdas med tydlig och effektiv politik. Som vi skrev i inlägget tidigare ska vår politik vara företagsvänlig. Om vi straffbeskattar företag i Sverige stenhårt kommer de företagan bara att flytta utomlands. Man flyttar alltså problemen till ett annat land om man har höga straffskatter för företag i Sverige. Därför måste Sverige jobba aktivt för att vi ska anta en internationell beskattning på utsläpp och föroreningar. Och här i Sverige ska vi ha ett så bra företagsklimat som möjligt, bland annat genom lägre skatt och enklare för företag (mer om företagsklimat i ett annat inlägg) att vara klimatsmarta. Därför vill vi

  • Införa en skattereduktion för alla företag som klimatkompenserar. Vilket innebär att man får lägre skatt om man klimatkompenserar.
  • Investera i internationella projekt där man får mer klimatminskningar för samma summa pengar. (som CDM)
  • Införa gemensamma beskattningar på utsläpp för att inte flytta utsläppen utomlands. (Som EU ETS i Europa)

De kommunala perspektiven är givetvis också viktiga, allting börjar på lokal nivå och det är viktigt att man som kommun tar ansvaret. Det är i kommunen som man antar byggplaner där man bland annat kan välja att ansluta sig till fjärrvärme och det är också där avfallshanteringen tas hand om. Mycket går att reglera i kommunen. Det är också kommunerna som behandlar bygglovsansökningar om vindkraft. Sverige har antagit ett direktiv om att bli 100% förnybara senast 2040 och därför måste verkligen kommunrea börja ta sitt ansvar. Mellan 2014 till 2016 stoppades hälften av alla vindkraft som planerades att byggas på grund av kommunen. Det går inte längre att säga “Vi gillar vindkraft, bara inte här”. Kommunen äger även mycket mark och därför måste man förenkla för elbilar. Stora delar av Sveriges utsläpp kommer just ifrån transportsektorn och där måste det vara enklare att kunna övergå till ett klimatsmart alternativ. Därför tycker vi i Kävlinge MUF att

  • Det kommunala vetot vid etablering av vindkraft avskaffas.
  • Fastighetsskatten för vindkraft ska avskaffas
  • Införa krav på laddstolpar på varenda kommunal parkeringsplats. Det handlar alltså inte om att kommunen ska bygga laddstolpar utan att man ska tillåta privata aktörer att etablera sig där.

Vi behöver också göra mycket för att minska transportsektorns påverkan nationellt så moderaterna vill införa krav på att successivt kvotera in mer och mer biobränsle i lastbilar. Sen vill vi också göra det billigare för företag att transportera gods med tåg genom att differentiera banavgiften. Och givetvis ska kollektivtrafiken fungera perfekt så att ALLA har möjlighet att använda sig av den och att kunna lita på den. Och sist men inte minst vill vi ha en miljöbilspremie, så när du köper en elbil får du en summa pengar sponsrat av staten.

Men miljöpolitik är mer än detta, det är även om landsbygd, matsvinn, biologisk mångfald, gruvdrift,  jordbruk, havet och en massa mer. Tyvärr får vi inte plats med allt i ett inlägg men det kommer fler inlägg i framtiden. Det viktigaste att ta med sig är att utsläpp inte är lokala och 1 kg minskat utsläpp i Sverige är lika mycket värt som ett 1 kg minskat utsläpp i Indien, bara att det är billigare och gör mer nytta där och därmed hanteras dina skattepengar mer varsamt. Miljöfrågan är komplex och det gäller att ta hänsyn till sociala, ekonomiska och ekologiska frågor vilket vi moderater gör till skillnad från partier som Miljöparitet. Men mer om det en annan gång.

Detta var det sista inlägget i vår klimatvecka för denna gången! Vi tackar för att ni har hängt med och vi fortsätter givetvis ta kampen för klimatet i framtiden också för bara för att klimatveckan är slut så är inte miljöproblemen slut.

Styrelsen i Kävlinge MUF

Utbildning höst-UM!

Skånes utbildning Unga Moderater (UM) gick av stapeln i helgen. Så rolig och lärorik helg och många nya vänskapsband knutna! Totalt deltog 120 stycken MUFare och Kävlinge MUF var representerade med ett starkt gäng på 9 personer. Helt otroligt roligt!

Helgens utbildning var tänkt att helt handla om retorik men med anledning av #imaktenskorridorer och #metoo så las utbildningen om lite. Vi fick diskutera om hur det var att vara ung kvinna i politiken och fick veta vad moderaterna vidtagit för åtgärder samt hur man skulle hantera saker ifall det händer något. Allt som hänt är rent ut sagt förskräckligt men vi hoppas verkligen att fler vågar lyfta det. Nu är det slut på att män ska komma och sätta sig på oss tjejer, vår tid är nu!

Men det var inte bara det som diskuterades utan även retorik som utbildningen främst handlade om. Vi blev drillade i retorikens alla knep och fick göra retorikövningar samt lyssna på föredrag om hur man ska hantera härskartekniker. Väldigt nyttigt!

Nu tar vi krafttag för valrörelsen och så kör vi ända in i kaklet!

                                            Skåne MUFs underbara, starka och kloka tjejer!

Vad är moderat miljöpolitik?

Att kunna göra vad man vill utan att påverka någon annan är kärnan i den moderata miljöpolitiken. Alla människor har rätt till att leva ett liv utan att påverkas av andras livsval. Vi strävar efter ett teknikfrämjande samhälle där individen står i centrum. Ditt hem ska fortfarande kunna vara ditt hem i framtiden, varken torka, onaturligt stora orkaner eller höjda havsnivåer ska tvinga dig att flytta. För vi moderater älskar jorden och vill värna om den. Jorden är inte bara hem förr oss miljontals människor utan också för oräkneliga djur. Vi har bara en jord och den ska vi värna om.

Grunden i liberalismen är som nämnt tidigare att inte påverkas av andras beslut. Därför är utsläpp och förereningar helt oförenligt med den moderata ideologin. Släpper man ut ska man betala och de som gör rätt för sig ska premieras. Ett moderat samhälle ska vara koldioxidneutrala så snart som möjligt.

Vi står just nu inför ett vägval, ska vi välja ett helt nytt klimat eller ett helt nytt samhälle? Som liberalkonservativa väljer vi givetvis ett nytt samhälle. Ett samhälle som tror på och främjar företag. Företagen står för framtidens teknik, utan dem kommer vi aldrig komma på nya uppfinningar. Därför är företagen de enskilt viktigaste aktörerna i omställningen. Att satsa på företagsklimat är att satsa på miljön. Låg skatt och ett bra företagsklimat är grundläggande för om vi ska kunna ställa om till ett koldioxidneutralt samhälle. Så kombinerar man även tillväxt med miljöhänsyn.

Ekonomi är viktigt för oss moderater. En grön omställning kommer givetvis att kosta pengar, det är inte billigt. Men faktum är att den globala uppvärmningen är det största hotet mot vår ekonomi. Kostnaden för att åtgärda konsekvenserna av den globala uppvärmningen är oändligt mycket större än kostnaderna att ställa om till ett grönt samhälle. Det får man verkligen inte glömma. I längden är därför det långt mest ekonomiska en grön omställning.

Alltså, vi moderater ser till individen samtidigt som vi ser till samhället i stort. Vi tror att hållbarhet handlar om att sträva efter balans mellan miljöhänsyn, ekonomi och sociala frågor. Om vi inte tar vårt ansvar blir inte världen lätt att leva i vilket leder till ofrihet för individen. Frihet är att inte påverkas av andra. Men det är inte bara för individen detta görs, utan även för planeten. Jorden har vi bara en av och att ta hand om den, det ligger definitivt i oss moderaters intresse. 

Vi vill att våra barn ska kunna leva i en fri värld. De ska kunna leka, njuta av naturen och hitta kärleken. Vara normala barn precis som vi. Glöm aldrig att det vi gör nu, det lämnar vi till nästkommande generationer. Vi sätter deras villkor, därför är det dags att agera nu!

Styrelsen i Kävlinge MUF

Dags att agera för klimatet!

Ni vet när man gör något som inte är så bra eller kanske rentav farligt? Och ens föräldrar och kompisar skickar signaler att det man gör inte är bra? Precis det är det som händer just här och nu, fast med klimatet. Jorden har inte gått under än, men hela tiden skickar jorden ut signaler att det vi gör är farligt. 

I Pakistan förbereder man massgravar till alla som kommer att dö av nästa års värmebölja. Den globala uppvärmningen dödar fler liv än vad krig gör. I vissa delar av Sydamerika säger man till kvinnor ”Don’t get pregnant” på grund av zika-viruset, zika frodas alltså av global uppvärmning. Kiribati har köpt mark för att flytta hela sin befolkning, bara på grund av höjda havsnivåer. Nyligen var det en markbrandGrönland. Grönland??

Listan kan göras lång men klart är att vi använder vår atmosfär som ett öppet avlopp. Bara i Peking har medellivslängden förkortats med 5 år på grund av luftföroreningar. Vi har stoppat upp så mycket energi i atmosfären att det motsvarar 400 000 atombomber/dag. Läs den meningen igen och ta in den. Det handlar alltså om 4 st per sekund! Och hela tiden varnar vår planet oss genom händelser i stycket ovan. VI MÅSTE GÖRA MER! Vi måste agera NU!

Desto mindre vi släpper ut i atmosfären, desto bättre blir den. Det behövs ingen forskare för att förstå det. Det är dags att vi slutar använda vår atmosfär som ett avlopp och börjar ta hand om vår planet. Vi måste ställa om till en grön och hållbar framtid. Och visst, påstå att en grön omställning är dyr. Men det är inget mot hur dyrt det är att fortsätta och påskynda den globala uppvärmningen. Den globala uppvärmningen är det största hotet mot vår ekonomi. Men också mot mänskligheten givetvis. Att fortsätta släppa ut kommer få enorma konsekvenser, ännu större än idag!

Och det är enkelt att bara lägga ifrån sig ansvaret som politiker och bara säga att det ska få sköta sig själv. Men det är i allra högsta grad en politisk fråga. För visste ni att om inte politiker världen över hade gått ihop och kommit överens om att sluta använda freoner så hade man idag inte kunnat vistas utomhus utan heltäckande kläder (ansikte inräknat)? Jag är glad att politiker agerade för hur hade mitt liv sett ut annars?

Nu är det dags att vi tar beslut för att sätta förutsättningarna för våra barns liv. Kävlinge MUF tar kampen för klimatet. För att vi vill leva i en framtid utan munskydd. För att vi vill leva i en framtid där vi inte riskerar att dö av överhettning, översvämning eller orkaner. För att vi inte vill dö av klimatet. Och för att vi inte vill att våra barn eller några andra ska dö av klimatet. Tar du också kampen?

Styrelsen i Kävlinge MUF

Detta inlägg är den första delen av tre inlägg när Kävlinge MUF inleder sin klimatvecka. 

Benjamin Dousa gästade Kävlinge MUF!

Idag hade Kävlinge MUF aktivitet och hör och häpna det kom 😍20😍  stycken på vår aktivitet! Helt otroligt roligt!

Och det var faktiskt vår egen förbundsordförande som vi hade äran att gästas av idag. Benjamin talade bland annat om hur vi ska lösa integrationen – där snabbspår in till arbete sänkt skatt är två grundläggande pelare. För det är så himla viktigt att vi får in våra nyanlända i arbete, annars riskerar vi att vi har 1 miljon personer i utanförskap till år 2020. Vi behöver fler som jobbar för ju fler som jobbar desto fler kan betala till vår allmänna välfärd och då kan vi sänka skatten!

Han talade också om hur vi behöver skärpa straffen för förbrytare och förbättra villkoren för Sveriges poliser. När en person, som smitit från polisen med bil för att sedan ha sparkat polisen i ansiktet, får endast villkorlig dom är det otroligt omotiverande att vara polis. Dessutom måste deras löner höjas (och skatten sänkas) för att det ska bli mer attraktivt att vara polis. Vi behöver fler poliser för att göra Sverige tryggare för dig!

Det var dagens aktivitet! I december planerar vi att ha en adventsfika så vi ses där!

Tack för idag // Styrelsen i Kävlinge MUF